El somriure de Darwin, d´Anna Maria Villalonga

compartir

EL SOMRIURE DE DARWIN d’Anna Maria Villalonga – Novel·la negra – Llibres del delicte per RAMONA SOLÉ

Anna Maria Villalonga, professora de literatura catalana a la UB. Escriptora, investigadora, crítica literària i de cinema. Especialista en novel·la negra. Escriu regularment en diversos mitjans. Ha publicat un bon nombre de relats en reculls col·lectius. El 2013 va publicar “Les veus del crim” (converses amb 12 autors de novel·la negra catalans) i va coordinar l’antologia de relats “Elles també maten” (Llibres del Delicte). Al 2014 va publicat la seva primera novel·la: “La dona de gris” (Llibres del Delicte, Premi Valencia Negra 2015) i al 2015 un nou recull de relats, “Noves Dames del Crim” (Llibres del Delicte)

Amb aquesta novel·la ens ofereix una lectura impactant, un llibre molt ben escrit, amb una estructura original, i on els sentiments tenen molt protagonisme, tant els positius com els negatius.

Seguint l’estructura del llibre, després d’un preàmbul, ens trobem els personatges, molt ben retratats per l’autora, tant que se’ns farà fàcil imaginar-los caminant pel carrer. Uns ben mudats, altres asseguts en una cantonada, o bevent d’una font. Arribem a les circumstàncies, cadascú carrega amb les seves, i cadascú les ha paït com ha pogut, o potser el que ha passat és que no han sigut capaços de pair-les. Llegirem el dolor, el penediment, la ràbia… Tot això forma la primera part del llibre, on ja ens dona molta informació, però alhora es llegeix en un sospir. Llavors l’autora ja ens té atrapats, hem copsat l’essència dels personatges, les seves mancances, les seves necessitats, les seves dèries. La tristesa, la solitud, la ira i l’odi irracional que busca el camí per alliberar-se, i el trobarà, és clar. Primer de manera inconscient, després totalment premeditada.


A la segona part tenim els fets. L’atzar i un seguit de coincidències faran que tres personatges, tres vides ben diferents i força representatives de realitats que estan convivint a la nostra societat, es creuin i provoquin una injustícia que la Noemí s’esforçarà per canviar, mentre s’enfronta als seus propis dimonis.
L’autora ens ho ha posat fàcil, per la manera com està escrit, les paraules rellisquen amb l’agilitat, i per l’atracció que ens provocaran els protagonistes, retratats amb tots els detalls. Aquesta conjunció tan ben trobada ens farà seguir llegint per no perdre’ns detall sobre els successos, i finalment poder arribar al desenllaç.


Anna Maria Villalonga ens exposa imatges que no ens agrada veure, que molts cops esquivem i evitem encarar. Una història que ens mostra la importància de les bones companyies, de tenir algú que et faci costat sense retrets ni condicions, de l’amor incondicional, l’ajuda i la força que ens pot oferir un desconegut, que en aquest cas es diu Darwin.

COMPRAR: El somriure de Darwin


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *