La puta d´oros, d´Elena Torres. Premi millor novel·la negra en català Cubelles Noir 2016

compartir
PREMI CUBELLES

LA PUTA D´OROS – NOVEL·LA NEGRA

LA PUTA D’OROS d’Elena Torres per Ramona Solé

Elena Torres Girbau és nascuda a Barcelona el 1958. Va estudiar Magisteri i Història Medieval a la Universitat de Barcelona. Des de petita ha sigut una gran lectora, i de més gran s’ha decantat pel gènere criminal. És una dona molt activa i l’any 2009 va fundar, amb altres escriptores, el col·lectiu Bruixes de Tinta amb l’objectiu de promoure la creació literària i la lectura. La Puta d’Oros és la seva primera novel·la publicada, i la seva gran qualitat literària ha fet que a més de gaudir de força èxit, ja hagi guanyat el Premi a la millor novel·la negra en català escrita per una dona i publicada el 2015 al Festival Cubelles Noir 2016. L’autora també ha sigut finalista del concurs de relats organitzat al V Festival Matarranya Negra 2016.

Quan comenceu a llegir La Puta d’Oros anireu entrant també poc a poc en les vides dels personatges, conèixer-los i compartir els seus sentiments, i després us costarà deixar-los. Quan passa això amb un llibre, et costa oblidar la història que ens explica, se’ns queda gravada com si hagués sigut real, com si d’uns amics o coneguts es tractés.

La protagonista va patir una brutal agressió quan era força jove a mans d’un grup d’extrema dreta d’ideologia feixista. La Jana va ser castigada en un temps en que s’havia de vigilar molt el què es deia o fes eia. Ningú s’ho esperava per l’estat en què la van deixar, però va sobreviure. Aquest fet va marcar la resta de la seva vida, i els lectors acompanyaran la dona en que s’ha convertit, en el moment en que decideix fer una aturada en la seva fugida constant i trobar una mica de tranquil·litat envoltada dels qui més estima.

Aquesta decisió, però, serà el detonant que farà despertar els fantasmes que havien quedat aturats en el temps. La maldat no havia desaparegut, només restava expectant. En els moments de tensió viurem des de la pell dels personatges, el seu dolor, la seva por, el desig de venjança o els seus dubtes… Quin va ser el veritable motiu de l’agressió?

Els diàlegs, les situacions, els protagonistes, els escenaris, són del tot creïbles, i com ja he dit, us els fareu vostres amb facilitat. Veureu que alguns personatges tenen diverses cares. Tots són força psicològics. L’autora ha fet una bona feina en la seva construcció i a través d’ells i de la seva història ens mostra la societat de la postguerra i també l’actual amb ulls crítics. Els diferents escenaris són tan importants com els personatges, cadascun amb les seves connotacions negatives o positives, segons els records de la protagonista.

Enganxa. És un llibre molt ben escrit, cosa que fa que t’empassis els fulls amb fluïdesa. Vols arribar al final i alhora et preocupa com pot acabar tot. Quan ens acostem al desenllaç ens fa l’efecte que ho està estirant quan ja ens sembla saber-ho tot, però no, encara ens guardarà sorpreses d’última hora.

COMPRAR: La puta d´oros

2 pensamientos en “La puta d´oros, d´Elena Torres. Premi millor novel·la negra en català Cubelles Noir 2016

  1. Montserrat Lago

    Hola, voldria posar-me en contacte amb l’autora, realitzo un programa de ràdio a Canal Blau FM en torn a la literatura.

    Responder

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *