Temps de rates, Marc Moreno

compartir

Temps de rates – Marc Moreno – Novel·la negra – RBA per RAMONA SOLÉ

VIII PREMI CRIMS DE TINTA

Marc Moreno, nascut a Barcelona al 1977. És periodista i escriptor. 

Col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació. Abans havia exercit el periodisme com a redactor en cap de la revista Evasión, i a mitjans de comunicació com Diari de Sabadell i TVE Catalunya. 

Ha creat l’editorial Llibres del Delicte, on publica obres de novel·la criminal en català, i on també ha obert una altra línia anomenada DeLite.

Com a escriptor ha publicat la novel·la Cabdills (Actéon, 2011). Independència d’interessos (2013), Els Silencis dels pactes (2014), La Reina de Diamants, juntament amb Sebastià Bennasar, Lluís Llort i Salvador Macip (2014)  i Contra l’Aparador (2015).


Amb la novel·la Temps de Rates, ha sigut guanyador del VIII premi Crims de Tinta convocat per l’editorial RBA.

“Un paio ha de fotre el camp perquè el volen pelar. Té gairebé vuit quilos de cocaïna a casa i només troba una sortida possible. Si deixa la droga al seu pis, ja l’ha vist prou. Si se l’endú, corre el risc que l’enxampin amb el merder a sobre. Així que pensa en el noi de dinou anys que viu a la porta del costat. Creua el replà, pica el timbre i, quan obre el veí, li dóna una motxilla negra amb els vuit quilos de droga.

Guarda això sota el llit fins que pugui tornar a buscar-lo. I no li diguis a ningú!”

Un premi merescut per una novel·la que crec que és la més negra que ha escrit aquest autor. Violència, de vegades amb escenes força crues i impactants, però que en cap moment deixen de ser creïbles per l’entorn i les circumstàncies en que es mouen els personatges.

Ha treballat molt bé la manera de parlar i actuar dels protagonistes i dels que els envolten. L’autor coneix bé l’entorn en que estan situats, el barri barceloní de la Verdena, i això fa que retrati els personatges de manera fantàstica i ens dona una idea molt exacta de la situació personal de cadascú i de les poques sortides que tenen.

Ens parlarà sense embuts de drogues, de prostitució, maltractaments, pobresa… Diàlegs perfectes, alguns tocs d’humor, sentiments, pensaments… Un conjunt d’elements que ens enganxarà i ens farà patir pels protagonistes i empatitzar amb l’Eloi gairebé des del minut zero. Un noi que potser hauria pogut aspirar a un futur diferent, si aquell dia no hagués obert la porta.

Llegirem el llibre com si en veiéssim la pel·lícula. Ens absorbirà el seguit d’entrebancs a que s’han d’enfrontar uns nois que sembla que estiguin destinats a la catàstrofe. Seguirem la motxilla durant tot el llibre, i ens tindrà tan enganxats com els mateixos personatges. Tot plegat ens farà patir força i accelerar al ritme Pulp que ens marca l’autor. Viurem amb l’Eloi i els seus amics la temptació i els problemes que molts cops provoquen ells mateixos, amb la tendència a l’autodestrucció que carreguen inconscientment. Addiccions, amor, sexe, odis, revenges… Els pronòstics no són massa favorables, però els lectors no podem ni volem perdre l’esperança.

Marc Moreno ens mostra una realitat dura que ens esforcem en ignorar, com si això la pogués fer desaparèixer. llegint aquest llibre ningú podrà quedar indiferent, ens garanteix moments de ràbia, de tensió, de patiment, i ens obre els ulls a una realitat que tenim més a prop del que ens pensem.

COMPRAR: Temps de rates

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *